Itt a farsang, áll a bál

Share

A február egyet jelent a farsangi vigadozással, amelynek, mint minden évben most is nagy figyelmet szenteltünk. Bár idén, az aktuális helyzet miatt, nem tudtuk megszervezni a már hagyománynak számító sztánai, egész hétvégés, családos farsangi mulatságot, igyekeztünk minél emlékezetesebbé tenni ezt az időszakot a gyerekeknek.

Az óvodát nagy lelkesedéssel díszítettük fel, még nagyobb örömmel készítettünk magunknak farsangi maszkokat, amelyeket büszkén viseltünk. Nagyon sokat táncoltunk, mondókáztunk, mozogtunk, de természetesen a farsangi időszakhoz tartozó hagyományokról is szó esett. A mindennapi mulatozásnak a megkoronázása volt a pénteki napon megszervezett farsangi mulatság, illetve az azt követő szombati kirándulás.

Pénteken hatalmas mulatságot tartottunk az óvodában, igazi maszkabált, ahol ügyességi játékok, tánc, zene, vetítés és jutalom is volt. A gyerekek már reggel jelmezben érkeztek meg, ahogyan mi is jelmezben vártuk őket. A tevékenység során a gyerekek bemutatták, hogy éppen melyik mesefigurát, királylányt, vagy hősies harcost alakítják, nagyon színes volt a paletta. A bemutatkozó után minden gyermek egy oklevéllel gazdagodott. Ezt követően izgalmas ügyességi játékokban próbáltuk ki magunkat, amelyek során a jókedv és a nevetés garantált volt. Közösen elkészítettük a kiszebábot is, amely a télűzéshez tartozó népszokás kelléke. Ezen a napon mi más is lehetett volna az uzsonna, mint a farsangi fánk, amelyet a sok móka és kacagás közepette jóízűen fogyasztottunk el.

A mulatozás folytatásaként szombaton, a szülőkkel kiegészülve, kirándulni indultunk. A cél a szászfenesi Leányvár volt. A találkozási ponttól elindulva szó szerint egy varázslatos túrába kezdtünk. A Leányvárhoz köthető legenda szerint ugyanis tündérek építették és lakták a várat, és kincseik még most is a vár pincéjében vannak. A túra során sokat beszélgettünk, nevettünk. Az út végén, miután mindenki elfogyasztotta az otthonról hozott uzsonnát, szabadon játszottunk, beszélgettünk. A közös játék után mindenki hazaindult egy élménydús nap emlékével.

Téli örömök

Share

Az aktuális helyzet sem tántorít el minket attól, hogy a gyerekekkel belevessük magunkat a téli örömökbe. Az online tér adta lehetőséget kihasználtuk arra, hogy a téli jelenségekről többet megtudjunk.

Sokat beszéltünk a hóról, jégről, zuzmaráról, jégvirágról és jégcsapokról. Rajzokkal szemléltettük, hogyan keletkezik egy hópehely, hogyan formálódik zuhanás közben. Megismertük a téllel kapcsolatos közmondásokat, szólásokat, és megfejtettük, hogy mit jelentenek. Ha már tél, akkor a szánkózás, korcsolyázás, hóember építés, hógolyózás, sízés sem maradhatott ki. A gyerekek vidáman mesélték az ezekkel kapcsolatos élményeiket.

A megfelelő óvintézkedések mellett idén is közös sízésre indultunk, ahol a gyerekeknek lehetősége volt kipróbálni magukat ebben a sportban, de akadt olyan is, aki már magabiztosan száguldott szülei kíséretében a pályán. A sízés mellett a szánkózás, hógolyózás is nagy teret kapott. Ezen a kiránduláson tudtuk belevetni magunkat igazán a tél örömeibe.

Karácsonyi kirándulás

Share

A karácsonyi ünnepség igazi fénypontja szokott lenni óvodánknak. Ez most sem volt másként, bár az idén rendhagyó módon valósítottuk meg, karácsonyi kirándulás formájában.

Egy csodás szombati napon felkerekedtünk és a szülőkkel, gyerekekkel ellátogattunk a Sárkányok kertjébe, ahol közösen jártuk végig a kerten végigvezető ösvényt. Induláskor megismerkedtünk a helyhez kapcsolódó legendával, ami szerint a sziklákban felfedezhető egy pásztorleány története. És valóban, a gyerekekkel együtt számos formát fedeztünk fel a sziklákban, amelyekhez vidám történeteket is kapcsoltunk. A természet, amely körülvett minket lenyűgöző volt, ahogyan az is, ahogy kicsik és nagyok egymást segítik az út során. Vicces történetekből, jó beszélgetésekből, játékból nem volt hiány.

A karácsonyi kirándulás csúcsdísze volt a közös fa díszítés. A karácsonyi díszekkel a madaraknak kedveztünk, ugyanis az összes dísz olyan magvakból állt össze, amelyek madáreledelként szolgáltak. A díszítés folyamata nagyon családias hangulatban telt, karácsonyi dalokat énekeltünk, nevettünk, figyeltük, ahogy a nagyobbak segítenek a kisebbeknek a megfelelő helyre felakasztani a díszt. Pompás karácsonyfánk született!

Miután mindenki elfogyasztotta az otthonról hozott uzsonnát a napot egy közös focizással zártuk, amelyből nem csak a gyerekek, hanem a szülők is kivették a részüket.

A kirándulásnak nem csak igazi közösségformáló ereje volt, hanem megalapozta szívünkben az ünnepi hangulatot is!

Mindenkinek áldott ünnepi időszakot kívánunk!

Adventi koszorú készítés

Share

Az ünnepi időszakra való ráhangolódásnak fontos eleme a közös adventi koszorú készítés, amely hagyománynak számít óvodánkban. Ilyenkor az óvoda megtelik a családok által árasztott szeretetteljes légkörrel és mindenki munkálkodik a közös, családi adventi koszorúján.

Bár ezt a személyes együttlétet nem tudjuk pótolni, mi mégis közös koszorú készítésre hívtuk meg a családokat. Az ünnepre való hangolódást idén az online térben valósítottuk meg. A zoom felületen keresztül találkoztunk egymással, beszélgettünk, énekeltünk, mesét olvastunk és közben készültek a csoda alkotások. A hangulat nagyon kellemes, családias volt, sikerült így is megteremteni az adventi időszak varázsát.

Áldott adventi időszakot kívánunk mindenkinek!

Márton nap

Share

Szent Márton napjához nagyon sok népszokás kötődik, amit az óvodában rendszeresen megismertetünk a gyerekekkel, bemutatjuk Szent Márton személyét, történetét. A különböző kézimunkákat, énekeket, mondókákat is ez határozza meg.

Idén Szent Márton történetét csak az online térben tudtuk elmesélni a gyerekeknek, így a már hagyománynak számító lámpás készítést is ilyen módon valósítottuk meg. Ebben az évben a Márton-napi fénymenet az otthonokba költözött. A családok otthon közösen készítették el lámpásaikat, majd egy meghitt, családi sétán ragyogtatták fel a szeretet lángját.

Az online foglalkozásokat megkönnyítve elkészítettünk egy egyedi Márton-napi foglalkoztató füzetet, amelyeket eljuttatva a gyerekekhez sokkal gördülékenyebben zajlottak a foglalkozások. A füzet mellett arról is igyekeztünk gondoskodni, hogy a gyerekeknek legyenek otthon olyan kellékei, amelyekből közösen tudunk alkotni, kézimunkázni az online foglalkozások alkalmával. Minden gyermek számára elkészítettünk egy kellékes dobozt, amelynek a tartalmából csodás alkotások születnek az online tevékenységek alatt.

Nagyon örülünk, hogy ebben a megváltozott helyzetben is összetart óvodánk közössége. Öröm látni, ahogyan a szülőkkel közösen munkálkodunk azon, hogy a gyerekek képernyő előtt töltött ideje is izgalmas, hasznos legyen!

Ősszel a tanyán

Share

Az óvodai hétköznapokat egy különleges programmal színesítettük, ugyanis ellátogattunk a Szilaj lovastanyára. Egy hatalmas kalandba vágtunk bele, amit a gyerekek már csillogó szemekkel vártak.

A lovastanyán nem győztünk betelni a táj, a hely, az állatok szépségével. Szerencsére az idő oly meleg volt, hogy fokozatosan tudtuk levetni a reggel szükséges rétegeket. Volt lovaglás, háziszárnyas nézegetés, szekerezés vagy traktorozás, kézműveskedés, de az igencsak nagy testű, de annál barátságosabb kutyusokkal is összebarátkoztunk. A szabad levegőn sokat játszottunk, hol ügyességi játékokat, hol énekkel kísért mozgásos játékokat, de természetesen a közös körjátékok sem maradtak el.

Nagyon élménydús napunk volt! Biztosak vagyunk benne, hogy amint lehetséges még megismételjük!

Októberi kirándulás

Share

Októberben családos kirándulást szerveztünk a Berkesi-szoroshoz. Örömmel láttuk, hogy ezek a kirándulások milyen nagy népszerűségnek örvendenek a szülők és a gyerekek körében. Ismét egy alkalom, ahol kötetlenül, a természetben tudunk egymással beszélgetni, játszani, nevetni.

Érkezés után egy rövid túra vette kezdetét, amelyen megfigyeltük a természet szépségeit, néhány kincset össze is gyűjtöttünk magunknak. Egyik túra sem maradhat el énekek, mondókák nélkül, amelyek fokozzák a hangulatunkat és összekovácsolnak minket. A túra végén megpihentünk, majd mindenki elfogyasztotta az otthonról hozott uzsonnáját.

A jó idő, a sok-sok jókedv és nevetés határozta meg ezt a napunkat! Vidám hangulatban tudtunk nekivágni a következő hétnek!

Tanévnyitó kirándulás

Share

A 2020/2021-es tanév megnyitásának alkalmából óvodánk közösségét egy közös kirándulásra invitáltuk meg. A körülményekhez alkalmazkodva, szem előtt tartva mindannyiunk egészségének a védelmét családos kirándulást szerveztünk Léta várához.

Nagy lendülettel, mosollyal az arcunkon indultunk el egy könnyed túra keretén belül Léta várához. Az úton alkalmunk volt beszélgetni, ismerkedni az újakkal és feleleveníteni a szebbnél-szebb emlékeket a régi társainkkal. Megérkezve Léta várához csodás látvány tárult elénk. Miután mindannyian felfedeztük a környezetet, egy hatalmas tisztáson pihentünk meg.

A kiránduláson nagy hangsúlyt fektettünk a közösségépítésre, így óvónőink játékokkal, énekekkel, mondókákkal készültek erre az alkalomra. Először közösen énekeltünk és mozogtunk, majd kisebb csoportokat alkottunk. A játékok mellett az óvodai jelek kiválasztása is megtörtént a kis csoportokban. Ezek mellett egy kihívás is középpontba került. A családok ugyanis azt a feladatot kapták, hogy a várhoz vezető út során gyűjtsenek össze minél több kincset, például tobozt, falevelet, virágot, kavicsot, amelyekből aztán egy családi alkotás készülhet. Öröm volt látni, hogy nem csak a gyerekek, de a szülők is nagy lelkesedéssel vetették bele magukat ebbe a feladatba. Szebbnél-szebb alkotások születtek!

Az otthonról hozott uzsonna elfogyasztása után kellemesen beszélgettünk a szülőkkel, játszottunk a gyerekekkel és örömmel vettük tudomásul, hogy egy szuper közösség tagjai vagyunk!

Könnyed, családias hangulatban telt a tanévnyitó! Ezt a hangulatot és a lendületet próbáljuk az egész tanévben fenntartani!

Kísérletek hete – Levegő

Share

A multikulturalitás hetei után kezdetét vette a kísérletek hete. Ezen a héten levegős játékokkal töltöttük el napjainkat.

Megismerkedtünk a szél erejével. Először megbeszéltük, honnan tudjuk, hogy fúj a szél? Mivel tudjuk megállapítani melyik irányból fúj a szél. Ennek érdekében készítettünk szélmalmot. Vidámabbnál vidámabb színekkel festettük ki őket. Egy kísérlet segítségével megfejtettük azt a kérdést is, hogy a van-e a levegőnek súlya. De azzal is kísérleteztünk, hogy hogyan lehet felfújni egy lufit. Egy palackba ecetet töltöttünk, majd ráhúztunk egy szódabikarbónával töltött lufit. A szódabikarbóna és az ecet találkozásának hatására a lufi felfújódott. Azt is megfigyeltük, hogy ha a palack belsejébe helyezzük a lufit akkor az nem fújódik fel, mert a palack belsejébe levegő van. De ha egy szívószálat helyezünk a lufi mellé, akkor a levegő kiáramlik. Így sikerült felfújni a lufit. Megbeszéltük mi mindenre jó és szükséges a levegő, például az élethez, és a beszédhez elengedhetetlen. Mindemellett beszélgettünk a környezetvédelemről, a levegőszennyezésről, a tudatosságról. A gyerekek nagyon érzékenyek erre a témára, csak támogatni kell őket, mert sok jó mintát látnak a környezetükben s ezáltal teljesen természetes, hogy a szemétnek hol a helye, mi a módja az újrahasznosításnak, s a nagyobbak egyre jobban felismerik az összefüggéseket a fogyasztói szokások és a környezetvédelem között.

Nagyon tartalmas és érdekes hetünk volt, sok izgalommal! Kísérletezzetek ti is otthon, mert nagyon jó móka!

Multikulturalitás hete – Német nyelv

Share

A multikulturalitás jegyében zajló tematikus heteinket a német nyelvvel való ismerkedéssel zártuk. Öröm volt látni az elmúlt heteken is, hogy a gyerekek milyen fogékonyak az újdonságokra. Ezen a héten sem volt ez másképp, hiszen elképesztő gyorsasággal sajátították el a német nyelvű kifejezéseket.

A német nyelv tanulásának folyamatában is a fő szempont a játék általi fejlődés. A hétfői nap folyamán megtanultuk, hogy kell üdvözölni egymást. Azt is megkérdeztük egymástól hogy hívnak, majd mondatban válaszoltunk rá. Kedden a számok világába utaztunk. Egy kedves kis ének segítségével sajátítottuk el németül a számokat. Szerdán a szivárvány színei varázsoltak el minket. Megbeszéltük melyek az alapszínek és miért is nevezzük őket alapszíneknek. Vízfestékkel, csak az alapszíneket használva, kikevertük a másodlagos színeket. Nagyon érdekes volt megfigyelni, hogyan keverednek a színek, hogy viselkedik a festék. Beszéltünk arról is, hogyan keletkezik a szivárvány, majd mindenki elkészítette a saját szivárványát, közben németül ismételgettük a színeket. Csütörtökön a piacra mentünk gyümölcsöt vásárolni. Nem találtuk meg mindenki kedvencét, de nagyon finom gyümölcsökre leltünk: Kirsche, Orange, Banane, Apfel, Kiwi, Erdbeere, Pflaume, Melone. A vidám dal segítségével könnyebben sikerült megtanuljuk a gyümölcsök nevét. Pénteken megismerkedtünk a testrészeinkkel is. Jól jól megmozgattuk minden porcikánkat. A számokat is ismételgettük, így tudtuk hogy melyik gyakorlatból hányat végeztünk el.

A nyári hőségben a héten különösen jól esett a fák árnyékában pihenve mesét hallgatni, a homokozó árnyékában játszani és a hintán vidáman énekelni. Persze nem feledkeztünk meg a kalapról sem, és arról sem, hogy sok vizet igyunk.

Reméljük, hogy mindenkinek olyan jó hangulatban telt el ez a hét, mint nekünk!