Educația ne unește

Share

În data de 13.05.2019, cadrele didactice din cadrul Grădiniței cu program prelungit Mikó și consilieri parteneri în educație au participat la o dezbatere asupra viziunii ”Educația ne unește”.

Participanții la dezbatere au formulat cele mai relevante idei, care s-au axat pe importanța sprijinirii instituțiilor care doresc să realizeze pe deplin un mediu incluziv.

Totodată s-a formulat necesitatea realizării autonomiei instituțiilor într-o formă în care transparența să nu să se rezume la procesarea și redactarea documentelor.

Excursie de primăvară

Share

O dată cu aerul de primăvară am organizat prima noastră excursie. Țelul traseului era ajungerea pe vârful Peana. Traseul a fost parcurs cu brio de către toți participații. Am poposit cu toții la un picnic și ne-am consumat merindele aduse de acasă. Pe parculsul traseului am avut ocazia la fermecătorul cântec al păsărilor, am cules flori, pe lângă asta atenția noastră s-a îndreptat și în spre insecte. Ajunși în vârf, copiii s-au cățărat în copacia și de acolo au admirat peisajul fantastic, am admirat și turma de oi, care păștea nu departe de noi. În liniștea și pacea naturii cu toții am avut ocazia să ne desprindem de agitația nemărginită a orașului.

 

Sezonul carnavalului

Share

Deși este încă frig, am hotărăt să izgonim iarna, urmând tradiții maghiare. Am vorbit despre tradiții legate de carnaval, ne-am jucat jocuri și am cântat cântece spcifice a acestei perioadă. Am probat cu multe entuziasm costumele de prințese, de tigru și altele. Am făcut cunoștință cu opera lui Camille Saint-Saëns cu titlu Carnavalul animalelor. Scopul nostru a fost să facem gălăgie atât de mare, și să fim atât de veseli, cât este posibil, și să creăm o atmosferă de carnaval.

Ziua Internaţională a Dăruirii de Carte la grădiniţă

Share

În ziua de 14 februarie am ţinut Ziua Internaţională a Dăruirii de Carte la grădiniţă.  Cu această ocazie ne-am dorit ca fiecare copil să dăruiască o carte. Pentru această ocazie părinţii au trebuit să aleagă de acasă o carte pe care copilul lor o v-a dărui cu plăcere. În interiorul cărţii s-au putut scrie şi mesaje pentru următorii cititori. Experienţa dăruirii de cărţi s-a desfăşurat grozav,copii s-au bucurat de cărţile primite.

Carnavalul grădiniței la Stana

Share

După vremea friguroasă cu toți așteptam cu nerăbdare să ne luăm rămas bun de la iarnă, cu acest scop am și organziat carnavalul  grădiniței. Pregătirile am început cu săptămâni dinaintea carnavalului, programul acesteia fiind plină de jocuri și cântece specifice evenimentului.

Dintre cei participanți o parte au ajuns la Stana vinerea după-masă. După ce au ocupat camerele unde vor dormi, a început distracția, copii s-au jucat până seara târziu, rostogolindu-se pe saltelele aflate pe manzardă.

Unul dintre actracțiile principale ale carnavalului a fost tăierea porcului. Acesta a fost adusă sâmbăta dimineața din Jibou și a fost preluat de un măcelar priceput. Procesul a fost vizionată atât de către părinți, cât și de copii. În acest timp participanții au putut vedea mai îndeaproape organele, și au constatat cât de bună poate fi pielea sau urechea porcului. După ce părțile porcului au fost categorizate și organziate, bucătăresele au început procesarea cărnii, făcând prânz și cină, cârnați, calatboș și alte bunătăți.

În cealaltă parte a zilei copii au petrecut ziua jucându-se. Au fost copii care au preferat să se joace în curte, cu mingea ,dar au fost și copii care au stat înăuntru și au încercat diferite jocuri de abilități. Între timp s-a făcut și ,,omulețul din pai, urmându-se seara să se ardă.

Cu trecerea rapidă a timpului a sosit și ora prânzului, bineînțeles bunătățile au fost preparate din carnea proaspătă și cu piure de cartofi, împreună cu supă specifică care se face după tăierea porcului.
După prânz a urmat tombola mult așteptată din jucăriile aduse de părinți. Copii s-au bucurat foarte mult de jucăriile primite.

După tombolă atât copii cât și părinții au s-au îmbrăcat în costume. Anul acesta tema carnavalului a fost famiile de animale.
În sala cea mare s-au cântat cântecele învățate la grădiniță, după aceea a urmat prezentarea costumelor.  Au fost familii de girafă, tigrii, fluturi, albine, urși etc. După prezentările haiose au urmat câteva jocuri îndrăgite de către familii. După jocuri a urmat cina și petrecerea. La lăsarea serii s-a continuat cu arderea omului din pai. Atmosfera petrecerii a fost foarte bună, toată lumea s-a culcat târziu.

Duminica copii deja s-au trezit dimineața devreme, iar după micul-dejun părinții și copii s-au pregătit pentru plimbarea la Cetatea Ciorii. Drumul către destinație a fost una plină de peripeții. Unii s-au întrecut cine are cel mai mult noroi pe încălțăminte. După ce am sosit la cetate, am ținut o odihnă de 30 de minute, iar după acea am pornit înapoi spre Stana unde am fost așteptați cu prânz gustos și cu gogoși proaspeți.

Sătuli cu bunătăți și voioși după prânz famiile au început să plece acasă. Pentru acasă au putut duce carne, untură, caltaboș. Cârnații deja se afumă, așteptând de către copii grădiniței pentru a fi mâncați.

Idei de primăvară

Share

A început cel mei frumos anotimp al anului, primăvara, când natura se trezește, păsării cântă în fiecare zi, și floriile multicolorate ne fac ziua mai veselă.

În grădiniță ne ocumpăm foarte mult cu caracteristicile anotimpurilor, în prezent observăm cum se trezește natura. În fiecare zi ieșim afară, în curtea noastră, unde avem posibilitatea de a vede apariția mugurilor de primăvară, să plantăm flori și să grădinărim.

Ne bucurăm de razele soarelui, după ploaie căutăm semnele curcubeului. Zi de zi descoperim mai mult din minunile naturii.

Pentru toată lumea o primăvară cât mai frumoasă, plin de bucurie.

 

Felicitări pe drum

Share

La carnavalul grădiniței toți copii au primit o felicitare adresată unui coleg de grupă. Copii cu ajutorul părinților au trebuit să scrie un mesaj drăguț și să se trimite aceste prin poștă.

Mesajele deja sunt pe drum, sperăm că vor lipi zâmbete pe buze.

Felicitările sunt donația Editurii Koinonia. Vă mulțumim!

 

Începutul anului nou

Share

Grădinița Mikó vă urează un an nou fericit plin de zâmbete și de bucurii.

În  prima săptămână de grădiniță a anului 2017 ne-am urat reciproc cât mai multe zile petrecute împreună, plin de experiențe și de jocuri.

O să avem noroc în anul nou, deorece am pregătit împreună aluatul pogăcelelor în formă de purceluș, care aduc noroc și pe care le-am copt.

Am vorbit despre sporturile de iarnă, în grădina noastră au început cursurile de ski, pentru copii a fost o experiență de neuitat. Vom continua.

Cu colajul de fotografii vă dorim zile pline de veselii.

Momente de sărbătoare

Share

Încet-încet se îndeplinesc bucuriile așteptate. Cu toții am așteptat cea mai dragă sărbătoare a anului, ne-am pregătit prin poezii,cântece, jocuri, și în special, sufletesc.

blogra

La noi atmosfera serbării avea parfum de bard și lumânare. S-au aprins toate cele patru lumânări ale coroanei de Advent. Cu ajutorul cântecelor, poeziilor și a jocurilor am reușit să alcătuim  împreună o coroana foarte bogată.

blogra-kep

Vă dorim Crăciun fericit alături de cei dragi!

Frunză verde de Crăciun,

Pace vouă, oameni buni,

Să vă faceți inima mare

Și nădejde și răbdare.

 

Un an nou fericit și plin de bucurii vă dorește Grădinița Mikó!

Dăruirea spiridușilor

Share

Cu apropierea  sărbătorilor de iarnă se formulează întrebările în fiecare dintre noi: Ce le-ar putea face fericiți? sau Care ar fi cadoul cel mai potrivit? În zilele noastre aproape orice se poate găsi în magazine, dar cadou cel mai special, este cel făcut de noi.

La noi a devenit obiceiul: cadourile din preajma sărbătorilor de iarnă sunt făcute de către părinți, pentru îngerașii lor. În anul acesta părinții din con de brad au creat spiriduși și din scoici îngerași.

Suntem bucuroși că, putem să lucrăm împreună cu părinți  creativi și cooperativi.

blogra-kep

Vă dorim ca lângă mulțimea cadourilor, fiecare dintre noi să poată găsi obiectul personal, care poate oferi cea mai mare bucurie.