BESZOKTATÁS

Share

Az óvodai beszoktatás lényege az, hogy a gyermek olyan bizalmi kapcsolatot tudjon kialakítani az óvónővel, amelyre támaszkodhat, amikor édesanyja távol van.  Az óvodakezdés során így arra helyeződik a hangsúly, hogy a gyermek megismerje új környezetét és megszeresse a vele foglalkozó óvó néniket, akikhez majd kötődni tud. Ebben a periódusban fontos, hogy a szülő és a pedagógus együttműködjenek. A beszoktatás során a szülők és az óvoda dolgozói is ugyanolyan fontos szerepet játszanak. Mit tehet az óvoda?

Biztonságos közeget alakít ki, melyben a gyermek jól érezheti magát, barátokra talál, izgalmas tevékenységekben vesz részt. Az óvodakezdés utáni első napokban az óvónők beszélgetnek a szülőkkel a gyermekről. Ilyenkor a pedagógus teljesebb képet kaphat, így megkönnyítheti számára a beszoktatási időszakot.  Lehetőség van arra is, hogy a kisgyermek magával hozzon otthonról egy számára biztonságot nyújtó tárgyat, játékot.

A beszoktatási időszak megkönnyítését a szülők hozzáállása nagyban befolyásolja. Hetekbe, hónapokba is telhet, míg a gyermek igazán megszokja az óvodát, és barátokra talál, ezért fontos, hogy ezt az időszakot a szülő, lehetőségei szerint minél inkább megkönnyítse a számára. Beszélgessen vele sokat, bátorítsa, az együtt töltött idő legyen tartalmas. Reggelente elköszönéskor ne próbáljon elmenekülni, hanem búcsúzzon el, és minden alkalommal mondja el a kicsinek, hogy aznap mikor és ki fog érte jönni az óvodába.  Célszerű általánosság helyett konkrét eseményhez kötni a találkozást pl.: ebéd után, alvás után. Ha bizonytalan, kérjen segítséget a pedagógusoktól. Az óvodakezdés nem csak a gyermeket, de a szülőt is megviselheti. Ezt az intézménybe és az ott dolgozó szakemberekbe vetett bizalom ellensúlyozhatja.

Intézményválasztás

Az óvodaválasztás sok szülő számára okoz fejtörést. Sok szempontot kell figyelembe venni, hogy gyermekünk első, családon kívüli közösségében otthonosan érezze magát.

Fontos szempont az óvoda kiválasztásánál annak megközelíthetősége. Legideálisabb ha az óvoda a család otthonához vagy a szülők munkahelyéhez közel található. A napi rendeszerességgel történő hosszú utazás, dugóban állás nem tesz jót a gyermeknek, kifárasztja őket, a nagyobb mozgásigényű gyerekek nehezen viselik.

Másik szempont az óvónő és az ott dolgozók személyisége, nevelési elvei. Ha több óvoda közül kell döntenünk, célszerű ellátogatni a nyílt napokra, vagy megbeszélni az óvónőkkel és a vezetőséggel egy látogatást, amikor betekintést engednek a csoport tevékenységeibe. Ilyenkor figyeljük meg a gyerekek pedagógusokhoz való viszonyát, a légkört, a pedagógus reakcióit, azt, hogy hogyan beszélnek a gyerekekkel, türelmesek-e végighallgatják-e őket.

A csoportlétszám is fontos szempont lehet. Ha túl nagy a csoport, akkor nem jut elég figyelem egy gyerekekre. Ideális a 15-20 fő egy csoportban.

A beszoktatás módja óvodánként eltérő lehet. Legjobb ha az óvoda rugalmas ebből a szempontból, tehát alkalmazkodik a gyerek igényeihez, alkalmazkodási tempójához.

Érdeklődjünk afelől is, hogy lehetőség van-e plusz tevékenységekre. A beszoktatási időszakban még nem gondolunk ilyesmire, de középső vagy nagy csoportba érve megkönnyíti a család életét az, ha az óvoda felvállalja például az úszás vagy balett oktatás megszervezését.

A gyermek optimális fejlődéséhez szükség van arra, hogy minél több időd töltsenek szabad levegőn, természetes környezetben.

Végezetül, minden óvoda más és más értékeket, alapelveket képvisel. Fontos, hogy ez illeszkedjen a család értékrendszerével. Ha szeretünk közösségbe járni, egy olyan óvoda a legjobb választás, ahol sok családos programot szerveznek. Ha fontos számunkra, hogy gyermekünk megtapasztalja a másságot, akkor olyan intézményt válasszunk, ahová többnyelvű, más nemzetiségű, vagy speciális igényű gyerekek is részei a csoportnak.


OKTATÁS

BEIRATKOZÁS ÉS TANDÍJ


BESZOKTATÁS


FELSZERELTSÉG


ÉTKEZÉS


KÖRNYEZETTUDATOSSÁG


EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS