Tárgyi feltételek

Share

Óvodánk rendelkezik a nevelési program megvalósításához szükséges tárgyi feltételekkel.

A tárgyi felszereléseket, amelyeket a gyermekek használnak, számukra hozzáférhető módon és a gyermekek biztonságos játékára való különös tekintettel helyeztük el, használjuk. Igyekszünk az óvoda helyiségeit úgy kialakítani, hogy az a lehető legotthonosabb érzést keltse a gyerekekben.

Olvasson tovább és ismerkedjen meg többek között az épület legfőbb jegyeivel, eszköztárával, a környezettudatos életmód kialakítását és az egészségmegőrzést célzó eszközökkel.

Az óvoda épületének legfőbb jegyei:

Az óvoda épülete Kolozsvár központjától gyalogosan 3 percnyire helyezkedik el. Az óvoda félreesik a városi nyüzsgés forgatagától, csendes szigetet biztosítva a gyermekeknek, nagy udvarával és hangulatos épületével.  Az épületen belül megfelelő méretű csoportszoba és kiszolgáló helyiségek biztosítják a gyermekek kényelmét és biztonságát.

A gyermekek által használt mosdóhelyiségekben 3 mosdó, 2-2  WC, egy-egy zuhanyzó van elhelyezve. Ez megfelelő a tisztálkodási gondozási feladatok ellátásához. Az épületben továbbá három csoportszoba, egy étkező, egy pszichológus-logopédusi kabinet, egy egészségügyi szoba, egy hálószoba található.

Az óvoda 700 m2  zöld udvarral rendelkezik.  Az udvar biztonságos fa játékeszközökkel van felszerelve melyek segítségével biztosított a mindennapos testnevelés, levegőzés, mozgásos játékok,  a szabadban zajló valamennyi felfedeztetés megszervezéséhez és lebonyolításához valamennyi feltétel.

A berendezések nagysága megfelel a gyermekek testméreteinek. Az állagmegőrzés érdekében az épületet és a bútorzatot folyamatosan újítjuk.

Az óvoda megfelelő munkakörnyezetet biztosít az óvodai munkatársaknak, és lehetőséget teremt a szülők fogadására is.

A játéktevékenység és az óvodai tanulás eszközei

Az óvoda tárgyi feltételei kiválóak. Ez köszönhető az óvodapedagógusok  igyekezetének, valamint  a lelkes szülők önzetlen segítségének, akik önként segítenek a környezet szépítésében a szakmai feltételek gazdagításában, bővítésében. A csoportok játék készletét folyamatosan bővítjük, javítjuk, igazodva a gyermekek igényeihez. A klasszikus játékokon kívül fontosnak tartjuk a készség-képességfejlesztő játékok meglétét is.

Mese és szakkönyv ellátottság

Mese és szakkönyvellátottságunk gazdag és folyamatosan bővül. A vegyes életkorú csoport miatt többféle, az életkoroknak megfelelő mese és ismeretterjesztő könyvet vásárolunk. Az óvoda szakkönyvein kívül az óvodapedagógusok saját szakkönyveit is használjuk.

KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS

Úgy gondoljuk, hogy nem elegendő csupán tanítani a környezettudatos életmódot, hanem jó példát kell mutatni! Oly formán építjük be ezt a mindennapi tevékenységekbe, hogy az olyan természetes legyen, akárcsak az evés előtti kézmosás.

Szelektív hulladékgyűjtés: 

A szabványnak megfelelő szemetesekbe gyűjtjük a hulladékot, a gyerekek segédkeznek ennek helyes használatában az óvónők és dadák útmutatásával.

Komposztálás:

A szerves hulladékot a kertben erre a célra kialakított komposztálóban gyűjtjük a gyerekek segítségével. Az így keletkezett tápanyagban gazdag talajjal dúsítjuk tavasszal az óvoda veteményesét és a virágoskertet.

Újrahasznosítás:

Óvodánkban már az előkészületek során igyekeztünk menteni és újragondolni a házban kidobásra szánt bútorokat, tárgyakat. Ezek mintául szolgálhatnak gyereknek, felnőttnek egyaránt a mindennapi használatuk során. Ezen kívül kézműves tevékenységeinkben is gyakorta alkotunk újrahasznosítható tárgyakból.

EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS

A higiéniára természetesen nagy hangsúlyt fektetünk és a gyerekek egészségi állapotát is napi szinten ellenőrzi az óvoda asszisztensnője, ám úgy gondoljuk, hogy ennél többet is tehetünk a betegségmegelőzés érdekében.

Sószoba

A sós levegő pozitív hatása bizonyított a léguti megbetegedések megelőzésében. Viszont a téli időszakban, amikor erre a legnagyobb szükség van, körülményes a gyerekek szállításának megoldása a sószobáig, ráadásul ez egy plusz költség a szülők számára. Óvodánk alaksorában berendezett sószobát mind az óvodások, mind a kisiskolás napközi diákjai igénybe vehetik!

Antilallergén szőnyegek és függönyök

A naturfloor jóvoltából természetes anyagból készült (tengerifű, szizál, kókuszrost) antibakteriális ugyanakkor antiallergén szőnyegeken játszhatnak a gyerekek a csoportszobában.

Ugyanakkor függőnyeink kenderből készültek, melyeket természetes színezőanyagokkal tettek vidámabbá.